12 augustus 2007

Zondag 12 augustus 2007

Clarebony of Joe Batt's Arm a.k.a Claire

Dit is Claire. Claire is een dochter van Naomi en dat blijkt uit álles; ze is precies zo lief, precies zo maf, precies zo energiek en ze heeft net zo'n wiebelkont van het kwispelen als haar moeder. ( Voor Naomi's andere dochter, Claire's zusje Choco, (Hot Chocolate of JBA) geldt dat trouwens ook allemaal. De Naomi-genen zijn kennelijk sterk dominant, en gelukkig maar want het zijn prachtgenen!)

Naomi en haar beide dochters zijn alledrie met de VUT. Claire vloog als eerste uit, vorig jaar vlak voor kerstmis. Ze had toen net haar 3e en laatste nestje gehad en ze was net 6 geworden.
(Naoom en Choco zijn deze zomer naar hun nieuwe thuizen gegaan, maar daarover later meer).

Claire woont sinds haar pensioen bij Marjan in Nijmegen. Gelukkig is Marjan een dierbare vriendin van me, dus ik zie Claire nog vaak.
Balerina's gaan vroeg met pensioen net als modellen. Fokteven ook. Als het goed is.
In elk geval is dat zo op JBA. Een teef waarmee je fokt, is natuurlijk zoveel méér dan een combinatie van goede genen die een mooie nieuwe generatie (binnen- en buitenkant!) voort kan brengen.
En hoe moeilijk het ook is, niet elke teef die met pensioen gaat, kun je houden. Er moet ruimte en tijd blijven voor de nieuwe lichting, bijvoorbeeld.
Anderszijds is het voor sommige teven ook heerlijk om dat pensioen in een nieuw, zorgvuldig gekozen thuis door te brengen, het ligt helemaal aan het karakter van de hond en diens functie binnen de roedel.

Een balerina is nog jong wanneer ze niet meer professioneel kan dansen. Die heeft nog een heel leven voor zich. Zo is dat ook met onze fokteven; hun pensioen, daar is niets 'oudbakkens' aan!
Claire doet sinds haar pensioen extra fanatiek aan fitness. Ze rent, springt, loopt en zwemt dat het een lieve lust is. De kilootjes teveel, waarmee ze uit haar laatste nestje kwam, waren er dan ook in NO TIME af!
Ik had Marjan aangeraden haar in een paar maanden weer op haar oude gewicht te krijgen, maar na 1 maand was madam alweer gestroomlijnd! En echt niet omdat Marjan haar afgebeuld heeft! Claire houdt zelf de zweep eronder.

Claire prefectioneert haar vlinderslag

Modderbaden - heel weldadig!
Drie nestjes heeft Claire geworpen en met overgave verzorgd. Jaren heeft ze in de roedel geleefd, langzaam opstijgend in rang. (Vorig jaar was ze de op 1 na 'hoogste' teef, onder Sandy.)
Claire is er zo 1 die niets half kan doen. Ze gaat óveral voor, en overal met de volle 100%.
Vol overgave moederen, opvoeden en beschermen. Vol overgave in de roedel. Vol overgave in huis op haar ruggetje, op de bank, 'JAAAAH, aaien maar!!!'. Vol overgave mee op wandelingen, springend, jankend van opwinding en plezier. Vol overgave apporterend over land en uit water, snuivend, jammerend en nijdig als ze eens níet de snelste was (ze is een slechte verliezer...)
You get the picture...
Die totale overgave en inzet hebben haar ook voor het leven getekend; Claire heeft nog altijd een winkelhaak op haar knie omdat ze zich had weten vast te draaien in prikkeldraad. Ook is haar ene voorpoot een beetje vervormd door een verwonding omdat ze weer eens in een hekwerk omhoog probeerde te klimmen... Wat een tijger!! Zo actief, stoer en altijd met de volle 100% inzet. En zo lief, 'zacht', knuffelig en aanhankelijk.
Die combinatie van karaktereigenschappen zien we uitgesproken in Claire's kinderen terug, zowel de Ollie-Clairtjes als de Freddy-Clairtjes.
Een paar dagen geleden kreeg ik een mail van Gérard en Vera. Zij hebben een dochter van Claire uit diens laatste nest (X-nest, met Freddy als vader): Suus (Xpective Looks of JBA).
Kijk naar Suus' ogen en je weet dat ze een dochter van Clarebony is! Ik zie er ook Freddy in terug, kijk maar naar het brede hoofd en de neus.

Xpective Looks looking expective...

Suus maakt het uitstekend. Enne... volgens mij zie ik nog meer Claire-trekjes terug in deze dochter:
Suus houdt ook alles in de gaten; stel je voor dat je iets missen zou. Maar voor Claire zou dat hekje nooit hoog genoeg zijn om haar binnen te houden wanneer zij naar buiten mocht willen!

4 opmerkingen:

Bailey, Chester en Dolce zei

Prachtig Pip!
Wat een mooie karakterschets van Koningin Claire!!
Leuk hoor, hoe een hond, die je alleen maar een klein beetje kent, zo toch echt gaat spreken. Hoe je haar dan ineens voor je ziet als de Keizerin van Marjan (a.k.a.Marjan van Claire)

Anoniem zei

Tja, en omdat Clair als eerste bij het balletje wil zijn is dat extra leuk voor Sarah, die dan lekker keihard aan haar staart kan trekken...met haar 'tandjes'!! Als we elkaar tegenkomen weten die twee meiden elkaar feiloos te vinden.

Volgens mij is Clair net zo'n verwende draak als Saartje. Maja..ze verdienen het!!

pip zei

Je kent toch zeker wel de uitdrukking "na voldane arbeid is het goed rusten"?
Die meidjes verdienen niets dan het beste! Vooral omdat het zulke kanjers zijn, maar ik hoef jou en Marjan niets te vertellen... Saartje met haar colectie glitter- en glamourhalsbanden en riemen, wel 25 MINSTENS, en Clairtje die door Marjan vertroeteld en gemanicured/pedicured wordt... Verwende draken? Nee hoor, verwende LAAB-EN!

Anoniem zei

Wat leuk!! En ik maar denken dat dat wiebelen met haar billen gewoon iets was wat alle honden deden. O.K. bij dat piepen, kreunen en knorren kreeg ik wel in de gaten dat dat niet helemaal 'normaal' is, maar het zijn dus allemaal fantastische Naomi-genen. Nu ligt Clair uitgeteld op de grond. Driemaal Vondelpark is toch wel vermoeiend, zeker als je twee kleine kinderen moet beschermen tegen al het A'damse gespuis. Ze neemt haar moeder taak nog steeds erg serieus op. Ze is met Ying en MeyMey erbij veel agressiever naar andere honden en mensen die maar ergens in de buurt komen!!