19 november 2007

To be or not to be...


De afgelopen week heeft Janet al haar kracht, inzet en toewijding gestoken in het blootleggen van de fundamenten van ons huis in Groningen, als ook van dat in Elspeet.
Zo gauw ze de kans kreeg, sneakte ze naar buiten en ging driftig aan de gang. De kuilen die ze gegraven heeft zijn kuilen om "U" tegen te zeggen. Daar kan wel een nest van 16 labrador-pupjes in, plus moeder zelf.
Alleen... Janet is niet gedekt toen ze in september loops was.
Ze staat gepland voor een nestje dit voorjaar.

Janet, dreaming of lots o' puppies, sweet, warm and in need of a mommy...

Ze had al wat langer opgezwollen tepels, maar sinds afgelopen vrijdag kan ik er ook vocht ('melk') uit masseren. Ze heeft sinds vrijdag ook tietjes, die inmiddels wel zijn uitgegroeid tot flinke tieten...
Haar buikje lijkt ook wat opgezwollen en ze drinkt veel.
Verder is ze zo mogelijk nog aanhankelijker dan altijd al, en buiten de deur juist assertiever, snel haar haren overeind en heel allert. Binnenshuis slaapt ze veel.
Allemaal tekenen van schijnzwangerschap. En van zwangerschap.

Schijnzwangerschap is een heel normaal gegeven in de natuur. Bij de wolvenroedel brengen de lagere roedelteven de pups van de alfa teef (ranghoogste) groot. Alleen de alfa werpt pups, en door schijnzwanger te zijn kunnen de lagere teven haar pups voeden en verzorgen.
Heel veel teven worden schijnzwanger, de mate waarin en de duur verschilt echter sterk. Sommige teven hebben slechts enkele kenmerken van (schijn)zwangerschap, terwijl andere, zoals onze Jenny-Bee, het heel heftig te pakken hebben.
Dat een teef al geworpen heeft, vergroot niet de kans op schijnzwangerschap. Ook teven die nooit een nestje gehad hebben, zijn er bevattelijk voor. Dit verhaal zal dus ook voor velen herkenbaar zijn, vermoed ik.

Sweet dreams for Jenny-Bee! She'll have her turn later!

Het werd allemaal zo griezelig echt, en ze dronk zoveel water, dat ik vandaag toch voor een echo naar de dierenarts gegaan ben met haar.
Er is niets gebeurd, dus babies kunnen er niet zijn, maar veel drinken kan ook wijzen op een baarmoeder ontsteking. En op een baarmoeder ontsteking moet je altijd bedacht zijn wanneer een teef nadat ze loops geweest is, ziek wordt of zich erg anders gaat gedragen.
Kleine kans,want ze verliest geen (vieze) afscheiding en heeft geen temperatuur, maar wij nemen nooit risico's met onze honden.

Een baarmoeder ontsteking ontstaat meestal na de loopsheid. Tijdens de loopsheid produceert de teef meer progesteron, waardoor de baarmoederhals open staan (om de kans op zwangerschap te vergroten).
Bij baarmoeder ontsteking komen bakteriën via de vagina de baarmoeder binnen.
Dit is een zeer ernstige aandoening waaraan de teef kan komen te overlijden.

Daar staan Janet en ik, bij de balie. De dierenarts, die nog niet weet waarvoor ik precies kom, maar wel weet dat we een teefje gedekt hebben, zegt in het voorbijgaan, terwijl hij nog met een kat in zijn armen loopt: " Ah, wat een mooi zwanger buikje heeftdat teefje!"
Ik kreun.
De assistente, die ik vanmorgen aan de telefoon heb gehad, zegt:" Oei, verkeerde opmerking..."

Even later ligt onze Jenny-Bee op haar rug op een lekker matrasje, met een kaalgeschoren buikje vol gel.
Ze vindt het prima en ligt keurig stil.
Niet zwanger, zoals verwacht, en ook geen baarmoeder ontsteking!
Alles ziet er keurig uit en wordt nauwkeurig onder de loep genomen. Nieren, dikke darm, holle ader, baarmoeder, maag, blaas en galblaas. Alles in piekfijne staat.
Schijnzwanger in heel extreme mate, dat wel.
Arme Jenny Bee; haar lijf en psyche helemaal in de war. Niets puppies, geen kuil als nest nodig, geen melk om te voeden...

Belangrijk voor mij was ook om zeker te weten dat het alleen maar schijnzwangerschap is, dan hoef ik verder niet bezorgd te zijn (hetgeen een hond haarfijn aanvoelt/ruikt, wat nou juist weer reden kan zijn om de situatie in stand te houden).

Afleiding, niet tutten, eventuele objecten die als pup gezien worden afnemen en vooral gewoon blijven doen zoals altijd, helpt bij schijnzwangerschap en nu weten we zeker dat dat het enige is wat we hoeven doen.

... Gistermiddag ging de telefoon. Het was Odet, baasje van Sugar, onze Foster Parent-laab. " Hee Pip, Sugar is toch écht niet gedekt, he, toen ze bij jullie logeerde???... Ze kan toch niet zwanger zijn?!
Suggie heeft ook tietjes. Suggie is ook een beetje schijnzwanger.

Sugar is day dreaming about her next litter!

En onze Jill?
Jillian maakt het goed. Het heeft er de schijn van dat ze zwanger is!
Ze graaft geen kuilen en geeft ook nog geen melk, maar ze is ook pas 2,5 week geleden gedekt. Van een zwangerschap is de eerste weken na de dekking niets te zien. Tepels worden wat groter, maar ja, dat gebeurt ook bij schijnzwangerschap. En dik wordt de teef pas in de laatste weken, soms zelfs dàgen!.
Nu de echo van begin december afwachten, dan weten we meer.

3 opmerkingen:

Bailey, Chester en Dolce zei

Die Janet, ze weet de spanning wel weer in huize Groningen te brengen!!
Ik begreep van Pip dat het vanzelf moet overgaan maar ook dat dat nog wel even kan duren. Arme Janet!!

Ben ik stiekem toch heel blij dat ik reuen heb...alhoewel Chestertje het me de laatste tijd ook niet echt makkelijk maakt. Nog altijd hevig verliefd op Saartje (of op Teuntje of op Clairtje of op..daar zijn we nog niet helemaal achter) zoekt zijn heil nu bij elke hond die hij tegenkomt. Ik schaam me soms rot!!
Hoop dat dat ook vanzelf overgaat!!
Alleen helemaal niet arme Chester!!

Anoniem zei

Denk dat Janet gewoon sociaal meedoet met (de hopelijk zwangere) Jillian. Wel raar zo'n schijnzwangerschap. Clair had dat ook na haar laatste loopsheid. Je gaat dan toch twijfelen aan jezelf: 'ze kan toch niet echt zwanger zijn, ik heb toch goed opgelet...'. Nu is ze gesterilliseerd, dus heb ik dat probleem als het goed is niet meer.
Knuffels aan de roedel.
Marjan

Anoniem zei

Oh Pip, die lieve lieve Jenny-Bee! Oh, wat is het toch ook een schat, he... Ja, natuurlijk best lastig voor jou, al die kuilen enzo, maar dit vind ik wel zó schattig om te lezen - alsof alles in haar hondenmoederlijf zegt: PUPS! - druk aan de slag dus, want een werpkist ziet ze baas Joris en vrouwtje Pip niet in elkaar timmeren dus dan maar zelf een kuil graven.

Verandert er ook daadwerkelijk iets in de hormoonhuishouding, Pip, bij zo'n schijnzwangerschap? En als het dan over is, zijn de mamsen to be dan ook van slag??

Eef