01 juni 2009

Rosie is bevallen - haar D-nest is geboren!



Moeder Rosie is geboren...

In de nacht van maandag op dinsdag, 26 mei, heeft Rosie haar eerste nestje geworpen. Een nestje van een teef die voor het eerst moeder wordt, is dubbel speciaal. Naast de pups, wordt er gedurende de bevalling ook een nieuwe moeder geboren.

2 dagen voor de bevalling, lekker dik

Rosie heeft zich de dagen vlak voor de bevalling rustig gehouden en wat afzijdig van de rest. Dat is heel gebruikelijk. De hoogzwangere teef is niet meer zo wendbaar en ze is moe. De drukte van de anderen, laat ze aan zich voorbij gaan. Het lijkt of ze voorvoelen dat er iets komen gaat dat veel energie gaat kosten, dus ze spaart die zoveel mogelijk op.

Maandag 25 mei: druk aan het graven/nestelen, binnen en buiten

In de nacht van 25 mei, daalde Rosie's temperatuur. Dit is een duidelijk signaal dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Er zijn meer aanwijzingen. Zo zagen we de buik de laatste dagen erg van vorm veranderen; alle vruchtzakken zakken omlaag, alles 'hangt' meer. De pups zijn inmiddels flink groot en je kan ze zien- en voelen- bewegen. 
Ook in het gedrag van Rosie zagen we veranderingen. Ze is waaks, dat is ze anders nooit. En dat hoort bij bijna-moeders en jonge moeders. Ook ging ze steeds vaker druk nestelen en graven. Zowel buiten (hele kuilen!) als binnen (in de bank, in de mandjes), fleece dekens en kussens verzamelen en maar duwen met haar snoet, graven met haar pootjes om alles precies te maken zoals ze het hebben wilde...

De eerste 2 pups

Maandag avond om tien uur had Rosie haar eerste perswee. Daaraan ging al uren zwaar ademen vooraf. Ze was rusteloos maar niet gestressed, en ze verloor mij niet uit het oog. Ik haar ook niet, natuurlijk.
In de vroege uurtjes van 26 mei beviel Rosie van haar eerste pup. Er volgden er nog 6 en nadat de eerste er maar uit was, ging het fantastisch.

... en nu ook een zwart zusje erbij!

Rosie liet zien dat ze een bikkel is - niet bang voor flinke pijn. Ze werkte perfect samen met de persweeen en wanneer er een uurtje 'rust' was, nam ze die door te gaan slapen.

Pas net geboren en al druk aan het drinken

Maar die pups, vooral de aller eersten... Beetje spannend, toch wel! Zeg maar gerust griezelig! Wat is dat nou??! Nat en warm en het ruikt naar mij maar toch ook weer niet... Rosie kijkt met grote verschrikte ogen naar de eerste pup die ik haar voorhoud, en ze deinst een beetje achteruit...
Gewoon rustig de tijd geven, zodat ze kan wennen, niets forceren. Ik heb de pup uit de vruchtzak gehaald, de navelstreng doorgeknipt, vocht uit mond en neus gehaald en 'm drooggewreven. Daarna aangelegd bij moeder Rosie, die dat geen enkel probleem vond.

Je ziet haar verbazing en onwennigheid...

Wanneer de derde pup geboren is, begint Rosie haar uit zichzelf te likken, heel voorzichtigjes. De anderen krijgen ook een lik, meer liefkozing dan dat ze de pups echt verzorgt. Maar dat kwam later ook, vanzelf. In moeder worden moet je groeien, dat overkomt je ook zomaar opeens, en niet moeder van 1 baby, maar van 7...

Behalve zuigen, maken de pups ook direct bewegingen met hun  
pootjes om de melkklieren te stimuleren.


Voor Rosie tussendoor wat karnemelk om op kracht te blijven

Alle zeven op een rijtje

De pups hebben allemaal een mooi gewicht en ze zijn meteen levendig, hongerig en strijdlustig wanneer het gaat om het hebben - en behouden- van een tepel. Gelukkig groeit zo'n kinderschaar in een paar uur, en kan moeder Rosie met ze mee groeien.

"Ken je mij, wie ben ik dan..."
Rosie en 1 van haar zojuist geboren dochters 

Uitgeput 

De laatste pup is net geboren, Rosie is moe maar ontspannen

Klein maar dapper - en zo helemaal perfect!

De dag is begonnen, zonnig en feestelijk. De rozen die gisteren in knop stonden, barsten open. In de puppy-kamer wordt gerust, gesnuffeld, gedronken. Aan de andere kant van de deur staan onze honden te snuiven. "Die lucht, die heerlijke lucht", denkt Janet. "Hm, da's eng, da's iets speciaals", moet er door Tessel's brein gaan. Hij sluipt voorzichtig voorbij, snel naar buiten. Dolce kijkt met grote vragende ogen en Sugar denkt er het hare van...

Al 1 dag moeder en o zo trots en gelukkig!

Knusse boel!

Moeder en pups moeten nog veel rusten

Zoals na elke bevalling, en zeker wanneer die 's nachts plaatsvindt, zijn alle honden onrustig. Maar niet onze Rosie. Rosie slaapt en voedt. Eigenlijk kan ze niet eens even bij haar pups weg om te poepen en plassen... Ze is heel toegewijd en zorgzaam.

Contrast...

Alle zeven op een rijtje, nog niet eens 1 dag oud

Rosie poetst haar pups

Ze zoeken elkaar steeds op...

Elke bevalling is een wonder. Iedere moederhond is een wonder, elke pup. Wij zijn erbij, helpen, kijken, begeleiden. En merken weer hoe ontzettend veel wij van onze honden - gloednieuwe pups incluus - kunnen leren. Hoe trots wij op ze zijn, op onze Rosie.
Dit is het begin van weer een nieuw avontuur!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Lieve Pip & Joris,

Nogmaals van harte gefeliciteerd!!
Ben blij dat alles zo goed gegaan is.,7 prachtige pups en blij moeder.
Geweldig!!!
Geniet er maar weer lekker van.
Tot gauw.

Groetjes Ria

Anoniem zei

Jaaaaa! Heerlijke pupjes zijn het en Rosy-nosy doet het zo goed! Knapperds zijn het!

Geniet er van en ik kom snel weer kijken!

xxx Eef

Esther zei

Wat een wonder, zo klein en helemaal gaaf, en Rosie, die groeit in haar moederrol!

Heel erg gefeliciteerd, ook de mensen van Scott!!!

Liefs,

Esther en Sarah