23 april 2008

Er zijn er 8 jarig, Hoeraaa!

Van pup van 450 gram in 1 jaar tijd naar een groot lijf en machtig hoofd! Storm (Ziggy Stardust of JBA)

Een jaar geleden beviel Cocoa van haar Z-nest. 8 Prachtige pups telde haar 2e nestje. De kleintjes van toen zijn nu alweer jonge labradors.
Het is onvoorstelbaar, zoveel als een hond meemaakt in dat eerste levensjaar. Van blind, doof pupje dat zelf z'n temperatuur nog niet constant kan houden en niet zelf kan plassen en poepen, veranderen ze binnen een maand in kleine mini-laabjes. En die snelle -stormachtige-ontwikkeling zet door. Rond een maand of 7 is de laab in de hoogte vaak al min of meer 'uitgegroeid'. De echte groeispurt zit er dan zo'n beetje op. Maar dan begint de ontwikkeling in de breedte pas voorzichtigjes aan, en die gaat nog door tot een jaar of 3,5. Teefjes zullen vanaf enkele maanden voor hun eerste verjaardag tot maanden erna voor het eerst loops worden. Reutjes mogen (mits gecontroleerd op erfelijke afwijkingen) na hun 1e verjaardag dekken. (Ze kunnen het al wel voor die tijd!).

Als je verder omlaag naar zusje Bo kijkt, zie je de enorme gelijkenis

De snelle ontwikkeling uit zich zeker niet alleen in de fysieke veranderingen! Van nog niet zindelijke pup voor wie haast alles nog nieuw is, groeien ze uit tot evenwichtige, goed aangepaste leden van je roedel.
De pups zijn helemaal gewend aan hun thuis en omgeving, hebben van alles geleerd en meegemaakt en zijn al niet meer weg te denken uit het leven van hun baasjes!

... en wat lijkt Storm op zijn vader Ollie! Ollie-2!

Dat gaat allemaal niet vanzelf en het is ook niet altijd makkelijk. Vooral niet in dat eerste jaar. Consequent zijn, rust hebben en behouden, extra dingen doen en sommige dingen laten. Dat hoort erbij. Maar met die inzet vorm je je pup en groeit deze mentaal uit tot een trouwe metgezel, een maatje zoals je er geen ander hebt."Me and my shadow", zo omschrijft Willem zijn band met Storm.

Storm en zijn knuffel-lap

Natuurlijk is een laab van een jaar nog goeddeels een pup. Er is nog steeds veel nieuws te ontdekken en er zijn nog heel veel '1e-keren' te beleven.
Willem en Margje mailen over Storm-het reutje: "We hebben het echt heel leuk met hem. ’t Is in sommige opzichten ook nog echt wel een pup: er valt nog steeds veel te ontdekken. Zoals nu bijvoorbeeld de koeien van onze buren die voor het eerst weer naar buiten gaan. Hij beleeft er veel aan en dat is prachtig om te zien".

Jamey en  zijn Bo

Het lijf mag dan in de hoogte uitgegroeid- en in de breedte al een heel stuk op weg zijn, dit zijn nog jonge honden. Met jonge honden streken maar ook roepen ze nog veel vertedering op.
Een Labrador is pas rond zijn/haar 3e jaar volwassen. De mentale ontwikkeling is dus nog in volle gang, dit ras is 'laatbloeiend'. Maar het  bloeit weelderig!!!

Bo (Zaire's Pride of JBA)

Met Bo gaat het goed en ze was in Hargen! Daar zag ze moeder Cocoa en oma Naomi en tante Claire en halfzusjes en broertjes... Niet dat zij dat wist, natuurlijk. Het waren gewoon heel veel leuke laabjes!
Arme Storm, het meisje, kon niet mee naar Hargen, want ze werd loops. Ilse mailde me:"...Verder doet ze het ontzettend goed, alleen is ons kleine meisje sinds begin van de week niet meer zo klein want ze is loops geworden. Tja, hoort erbij als je bijna 12 maanden bent. Maar we hadden ons helemaal verheugd op Hargen aan Zee maar we hebben nu toch maar besloten om niet te gaan. Tja, erg sneu het is maar goed dat ze zelf niet weet wat ze mist anders was ze vast niet te pruimen..."

Storm (Zelle Belle of JBA)  onderweg naar haar 1e wintersportvakantie

Volgend jaar dus, zijn zusje Storm en misschien ook broer Storm erbij in Hargen. Dan bijna 2 jaar oud. Maar alle feestjes op z'n tijd: Vandaag is dat het het verjaardagsfeest van 8 kanjers van honden. Die we, samen met hun baasjes en roedels, nog een heel lang en gelukkig en gezond leven wensen! Storm, Storm, Bo en jullie broers en zusjes: Happy Birthday!
En... waarvan we hopen dat we jullie af en toe nog eens zien, van verder weg of dichtbij.
Gefeliciteerd mensen en natuurlijk ook moeder Cocoa-Choko en Ol, die grote paps!

Storm houdt van wintersport!!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo zeg! Op de foto's zie je niet dat het pas één jaar oude honden zijn, wat een kop heeft die Storm (reu) al! Phoe, ben benieuwd hoe dat er over twee jaar uitziet, als de jongens en meisjes echt uitgezwaard zijn!

Eef

Jack Vanderwyk zei

Gefeliciteerd allemaal!

Groetjes,

Jaap