16 maart 2008

Bisous' A-nest!

Innig tevreden Bisous geeft heel veel bisous aan haar pas geboren puppies!

Bisous is in de vroege ochtend-uren van zaterdag 15 maart bevallen van haar eerste nestje!! 
Met haar A-nest start Bisous een nieuw alphabet van Joe Batt's Arm. Vijf prachtige, gezonde en levendige chocolade pupjes schonk zij het leven, 4 teefjes en één reutje (die laatste hebben we dan ook Accidental Hero genoemd!)

Pups gaan doelgericht, op hun reuk en tast, naar de tepels toe!

Het was een lange weg, deze bevalling. Bisous heeft heel lang ontsluitingsweeën gehad. Dat begon op donderdagavond al. 's Nachts werd ze weer rustig, en 's morgens begon het opnieuw. 
Hoewel ze de puppie-kamer al uitvoerig besnuffeld had de afgelopen weken, en de werpkist dagelijks werd uitgeprobeerd, had madam toch een andere plek bedacht om te bevallen. Ons bed, mijn kant om precies te zijn... (We slapen in de kamer naast de puppie-kamer).
Bisous ging daar liggen puffen en hijgen en er werd ook vol overgave 'gegraven' in het matras. Want er moet natuurlijk wel een nest gemaakt worden. Ik was ook behoorlijk moe, en de puppie-kamer met de goede hoge temperatuur voor kleine pups, is ook niet de prettigste plek om uren achtereen te zitten hijgen, dus daar lagen we, samen op het bed. Jazz mocht er ook bij van Bisous. De ontsluitingsweeën kwamen en gingen soms ook weer een paar uur liggen. Jazz waakte over Bisous als ik even weg moest tussendoor. Een top kraamvrouw, die Jazz! Bisous onderging de ontsluitingsweeën en ook de rest gelaten. Heel rustig bleef ze. Zoals ze de hele zwangerschap en de dekkingen ook 'gewoon' over zich heen liet komen, accepteerde vanaf het eerste moment.

Is er iets mooier dan pasgeboren leven en een nieuwe moeder...

Pas na middernacht werd het echt serieus. En in de vroege ochtend werd Bisous moeder. Een ontzettend lieve en zorgzame moeder. Moeder van het ene moment op het andere. Ze hoefde niet te wennen, het was meteen gebeurd.

Net als in de baarmoeder liggen de pups graag dicht tegen elkaar aan!

Vijf prachtige chocolade bruine laabjes! Het was nog donker en de andere honden, 12 in totaal, want Dublin en Sailor waren er ook, voelen gewoon dat er iets bijzonders gebeurt wanneer er wordt bevallen. Ze ruiken het. Afgesnuffeld wordt je, wanneer je de puppie-kamer uitkomt. Voorzichtig, sommigen hebben hun oortjes plat naar achteren, hun lichaam een beetje teruggetrokken, want het ruikt speciaal. Arme Dublin kon het niet aan! Al die bedrijvigheid in de nacht, alle geluiden... Typisch geval van een man die het meeste lijdt terwijl de vrouw de bevalling fysiek en mentaal doorstaat! Piepend en 'zingend' van stress ging hij van de een naar de ander, helemaal de weg kwijt!...
Bisous daarentegen onderging het met een rust en een vanzelfsprekendheid die je niet verwacht bij een teef die voor het eerst werpen gaat. Alleen doorpersen durfde ze eerst niet. Ze wilde steeds naar buiten, want ja, het voelt alsof er iets zit dat eruit moet, en dat doe je buiten natuurlijk! De eerste placenta at zij direct op: vanaf het allereerste moment is ze een volleerde moeder.

... Alsof ze nooit wat anders gedaan hebben...

Helemaal uitgeput en voldaan lag onze oer-moeder daar temidden van haar pups. Die waren van meet af aan erg levendig, hongerig en tevreden.

... Mmmm, Lekker bij mammie!

De bar is open, en het is hier altijd happy hour!

De laatste uren voor de daadwerkelijke bevalling, liep de melk gewoon uit Bisous' tepels. Ze heeft enorm veel melk en de pups hoeven in feite alleen maar aan te gaan liggen en ze zich vol te laten lopen... Een dag later, merk ik al hoeveel sterker de pups zijn. Hun zuigreflex is veel steviger dan gisteren. Ze hebben duidelijk ook al veel geleerd in die ene dag, want het lukt ze nu nog sneller om de tepel te pakken te krijgen en vast te houden.

Evelien en Bisous genieten samen van de pups

Vandaag zijn de navelstrengetjes afgebroken. De bolle buikjes zijn strak gespannen, van al die heerlijke melk van mammie Bisous. De pups zijn tevreden en dus rustig. Ze slapen, drinken, slapen.

Melk drinken is hard werken, en dat doen we met volle overgave!

Bisous neemt niet veel tijd om naar buiten te gaan; druk druk druk! Ze kijkt dan steeds achterom, want daar zijn haar pups. Bij terugkeer in de werpkist, worden alle pups tuk voor stuk even 'nageleken'. Ze snuffelt ze af, likt ze schoon, en dan gaat ze weer liggen zodat ze aan kunnen schuifelen.

Maman Bisous avec ses enfants.
Alsof ze nooit anders gedaan heeft, alsof ze nooit iets anders was dan Moeder!

Dank je wel lieve, fantastische Bisous, voor je vertrouwen in mij, voor je prachtige puppies, je zorgzaamheid en je onvermoeibare inzet en toewijding! We hebben samen een hele bijzondere week doorgemaakt en een lange bevalling. Geen enkel moment was er onzekerheid in jou. Dat diepgewortelde vertrouwen is een onuitsprekelijk mooi kado.
Jou haalden we in juli 2006 op uit Frankrijk, met jouw nestje begint een nieuwe ronde van Joe Batt's Arm-ers. Met het A-nest, is met 5 prachtige pups, een fantastische moeder geboren. Je bent een heel bijzonder beestje. Zo lief, zo dapper, zo stoer, ook! Petje af! Je t'aime mille fois, Bisous! 

6 opmerkingen:

silvia zei

Wauw... wat ontroerend, wat mooi! Pip en Joris, gefeliciteerd met dit prachtige nest, 5 chocolaatjes!! En Bisous: dikke knuffel, super gedaan. Wat zullen jullie allemaal trots zijn. Het was het wachten waard. We hopen het stel binnenkort live te aanschouwen; tot die tijd volgen we de verhalen en foto's op de site en het blog.
The A-team, een nieuwe start! liefs en knuffels voor alle labs,
Lianne en Silvia
Choco, Simba en Balou

Anoniem zei

Jippie! Vier dochters en een zoon! Wat een prachtig resultaat voor jullie, Pip en Joris! Geniet maar lekker van jullie eerste nestje en uiteraard héle dikke knuffels voor Bisous!

xxx Eef

Anoniem zei

Ons geduld is beloond!!
Want o, o, wat duurt wachten dan lang...
We zijn superblij dat het enige reutje bij ons zal komen wonen.
De kleine held zal Douwe komen te heten, wat Duif betekent (en da's ook wel weer een mooie link naar vrede etc :-))
Na het grote verdriet dat we hadden na het plotselinge verlies van onze lieve Sam,(die we nooit zullen vergeten) kijken we nu uit naar de komst van Douwe.
We hopen hem en natuurlijk zijn mooie moeder en zijn zusjes snel in het echt te kunnen zien!
Knuffels voor allemaal.

Groetjes Fokelina (ook namens Thierry)

Anoniem zei

Lieve Pip en Joris, gefeliciteerd met dit prachtige nestje! Wat zullen jullie je trots en voldaan voelen! En wat zien die kleine chocolaatjes er mooi uit..! Zodra het kan, komen we ze live bewonderen. Tot die tijd: heel veel succes met alle drukte en geniet vooral! groetjes van Caroline (en Marlot & Floor). Knuffel van Balou

Anoniem zei

Lieve Pip & Joris,

heel hartelijk gefeliciteerd met jullie gezinsuitbreiding
Wat een heerlijk gevoel moet dat voor jullie zijn! Zo' n prachtig nest!!

En ik wil natuurlijk ook heel graag Tineke en Allard feliciteren met hun knappe meid, ze heeft het fantastich gedaan. Chapeau ook voor jullie!

Dikke kus, Marjan, Bailey en Chester

Unknown zei

Wat ontzettend leuk om te lezen en te zien. Compliment voor het blog en niet in het minst voor moeder Bisous. Van harte proficiat met deze prachtige pups. Geniet van het jonge spul en moeders. En wij van de site die je voor ons wilt bijhouden. Een Osse groet van Esther en familie en een poot van halfbroertje Pepsi