09 februari 2008

Tiffi en haar afstammelingen

Tiffi van de Visvijverhoeve kijkt over het drenthse land

Eindelijk een blog over Tiffi, moeder en grootmoeder van zoveel JBA-ers!

Tiffi is 1 van de 3 "oer-moeders" van Joe Batt's Arm; samen met Naomi en Grace. Toen Tif met pensioen ging, verhuisde ze naar Apeldoorn. Maar inmiddels woont ze alweer een tijd in Drenthe. Tif heeft een heerlijk thuis met baasjes die dol op haar zijn. Ze had een oudere zwarte laab reu als maatje, die nu helaas niet meer leeft. Ze heeft regelmatig kinderen in huis en geniet daarvan. Zoals haar baasje Ria zegt: "Het hondje heeft echt een gouden karakter!"

Mooie, statige, lieve Tiffi past perfect in haar omgeving

Sinds kort is Tiffi met haar roedel naar een ander huis in Drenthe verhuisd. Ria schrijft:
"Tif is helemaal gewend in het nieuwe huis. Mevrouw laat zich zelf tegenwoordig uit. Ik woon op de hoek van doodlopende weg naar een zand weg, heerlijk!!! Ze rent voor mij aan en kijk nog even achterom om te kijken of ik ook mee kom, en gaat dan kijken of er ook wat te beleven valt op de es!! Ze vindt het helemaal geweldig".

Tiffi (zit) en haar dochter Janet Mc Neill of JBA mei 2007

Afgelopen zomer is Tiffi nog eens terug geweest op JBA, toen nog in Odoornerveen. De grond waar zij zoveel meegemaakt heeft in de roedel en waar ze haar nestjes kreeg en haar pups de eerste 8 weken van hun leven grootbracht. Ze herkende het allemaal duidelijk, uiteraard.
Ze maakte kennis met haar dochter Janet, inmiddels een hele dame. Tif vond het allemaal best, liet zich door iedereen knuffelen en door haar dochter besnuffelen. (Herkenning tussen een teef en haar volwassen pups is er niet).

Tiffi's dochter Sophie (Joan Mc Breen of JBA)

Tiffi heeft veel lieve en prachtige pups voortgebracht, 18 in totaal! Haar eerste nest was met Arthie (F-nest), het tweede en derde met Ollie (J-en M-nest). Tiffi was net als haar dochter Janet, die ook al 2 nesten heeft gehad, een fantastische moeder. Zij een 'no-nonsens' hond als het op de bevalling, de pijn en het werk wat daarmee gepaard gaat, aankomt. De 'vd Visvijver Hoeve-lijn' gaat er gewoon aan staan en doet het, totaal in controle en niet gestressed.
Terwijl Tif in huis altijd erg aanhankelijk en ook om bevestiging vragend was, deed zij haar nestjes vol zelfvertrouwen. Na haar 1e nestje kwam ze dan ook een stuk sterker terug in de roedel. Dat is iets wat je vaker ziet bij een teef die geworpen en gezoogd heeft. Ook Janet ontleende aan het moederschap zelfvertrouwen.

Blos (Julia O' Faolain of JBA), 2007

Tiffi is de hond met jachtlijnen en die heeft ze aan haar nageslacht doorgegeven. Blos en Bailey hebben een echte neus voor wild. Helaas zijn ze niet jacht-getraind. Dus beunen ze alleen een beetje bij op hun instinkt. Hetgeen voor hun baasjes nogal eens lastig en stressvol kan zijn... Zo reed Hester (baasje van Blos) ooit eens 2 uur lang om een mais-veld heen, waar Blos in verdwenen was. En Bailey is ook wel eens pas 's avonds in het donker uit het bos opgevist nadat hij was gaan jagen...

De baasjes van Sophie hebben eieren voor hun geld gekozen: zij gingen al van pup-af aan met hun 'Sophietje' (bepaald geen kleintje onder de laabs!) naar jachttrainig.

Jazz (Under My Thumb) & haar toen nog kleine zusje Dolce (Wild Thing) feb 07

Sophie's baasje Mirjam vertelt: "... dat alles met Sophietje goed is, het is echt een lieve hond, totaal niet dominant (gaat zelfs voor een cavia op de rug liggen:), de poes slaapt bij haar op haar kussen en ze is heel lief voor onze kinderen. Kortom, we hebben het maar getroffen met ons blonde monster!"

Nog wat kleinkinderen van Tiffi: Dolce (ligt), vlnr Jamie , Jazz en Chester zittend

Dat enorm onderdanige heeft Tiffi's kleindochter Dolce, net als vele anderen, ook meegekregen. Wanneer er iets onverwachts gebeurt, zie je haar altijd met haar grote ogen naar me kijken met een blik die zeggen wil "OK, ik geef me over!" En Jazz, hoewel dominant in de roedel - ze is onze alpha-teef - is de aller onderdanigste hond naar mensen toe.

Bedankt Ria, voor je prachtige foto's van onze oer-moeder, van wiens genen nog zovelen, mensen zowel als hondjes, genieten!

2 opmerkingen:

Bailey, Chester en Dolce zei

Oooh, wat ontzettend leuk, die foto's van mam Tiffi!! Jonathan zag alleen de eerste foto en las natuurlijk de tekst erbij niet, maar riep meteen: "hé, Bailey op het blog"! Nee dus, mama Tif!! Zoveel gelijkenis tussen mam en zoon, geweldig om dat te zien.
Ja, die Tif-jachtgenen hè, dat is wel eens lastig. Maar afgezien daarvan is zoon Bail uitgegroeid tot een prachthond. Bedankt mama Tiffi!!

Anoniem zei

Jaaaa, leuk hoor, om te lezen over honden van vóór 'mijn' tijd. En grappig toch dat je ook in generaties daarna nog zoveel terugziet. Het jachtinstinct van Jamie heeft hij dus van oma Tiffi!

Ik kijk al uit naar het blog over Grace!