25 september 2008

Vader, moeder en kids

..."Jahaa, we zitten toch stil?!"

Het bezoeken van Reza en haar pups en de rest van de familie Wijma is een feest, zowel voor Tessel als voor mij. Tes wordt nog steeds liefdevol binnen gehaald door Reza, die gewoon absoluut voor hem gevallen is. Je ziet dat aan alles: ze likt hem aan de bek, legt speels een voorpoot op zijn grote hoofd, bijt hem zachtjes in zijn hals, en dat terwijl ze vrolijk kwispelend om hem heen draait. Tessel is kind aan huis in Oosterwolde, waar hij 1 keer per week de zorg voor hun kinderen met Reza 'deelt'. Nou ja, op zijn eigen manier dan! Hij drentelt er tussendoor en gaat lekker zwemmen en Rowan gooit onophoudelijk de bal voor hem weg, die hij prompt apporteert met een verwachtingsvolle blik:"Nog een keer????"
Ach ja, vaderschap bestaat niet echt in de hondenwereld, met uitzondering van de dekking heeft de reu geen aandeel aan de pups. Dus voor een honden-vader is Tessel toch heel geemancipeerd!...

Twee broertjes, de liggende lijkt erg op z'n vader Tessel, als pup.

Afgelopen zaterdag werden ze zes weken oud, de pups van Tessel en Reza. Het was een week vol nieuwe ervaringen voor ze.  Gechipt en ingeend, door de dierenarts bekeken en ook nog een autorit gemaakt. Dat laatste zorgde voor veel geblaf en gepiep, en dat is heel normaal de 1e keren. Gewoon negeren en zeker niet gaan troosten en zelf rustig blijven. Dan leert de pup vanzelf dat het niets is om je druk over te maken.

Zonder blikken of blozen wordt er recht in de lens gekeken!

Het was vaak mooi weer, dus de kleintjes konden lekker dollen in de tuin. Dollen, eten en dommelen. Dat herhaalt zich de hele dag door.

Eten, daar zetten kleine laabjes alles voor opzij.

Ze eten als dokwerkers en vaak het liefste met z'n allen uit 1 bak. De bak van de ander is natuurlijk altijd nog veel lekkerder dan die waar je zelf uit eet!

Vader Tessel en moeder Reza hebben een onder onsje

Moeder Reza krijgt ook nog extra porties eten per dag, want een nest van 9 pups gaat een teef niet in de koude kleren zitten. Zogen kost veel energie en  als je niet uitkijkt, drinken ze met z'n allen mama op! Dus die wordt bijgevoerd. Tessel vindt dat hij als helpende vader ook best een bak voer verdient, maar daar vliegen we niet in natuurlijk!

Paps en mams runnen het 9-koppige team 1 dag per week samen!

Reza voedt de pups nu niet meer, tenzij ze er 1 of 2 apart heeft. Dan mogen ze soms even. Soms. Ze rent gelukkig ook al vaak weg en leidt de pups af van 'de bar' door met ze te gaan spelen. En spelen met mammie is natuurlijk ook heel fijn! Maar ja, die tepels ruiken zo lekker en het is ook gewoon een beetje 'nostalgie'.

Reza nodigt een pup uit tot spel

De pups vermaken zich zeer in de tuin. Lekker in het gras liggen, soezen in de zon op of onder of naast een broertje of zusje, spelen met elkaar (dat gaat er soms heftig aan toe, dan hoor je geblaf en geschreeuw uit het rennetje komen). De doglo wordt verkend, en een paar keer per dag mag het hele volkje LOS door de tuin. Nou, dat is feest, natuurlijk!

In een nest van 9, heb je altijd aanspraak! 

Reza wordt dan helemaal dol, ze rent als een gek op en neer door haar tuin, de pups proberen haar bij te houden en elk plantje, elke boom, wordt verkend. Eerst bleven de pups als een grote zwarte zwerm bij elkaar, maar inmiddels durft ieder ook een beetje op eigen houtje op onderzoek uit. Daarna weer slapen, natuurlijk!

Sweet dreams...

Het hele dorp Oosterwolde weet volgens mij dat Reza pups heeft. Wanneer we door het park lopen met Reza en Tessel, hoor ik van alle kanten: "Kijk, dat is Reza's man", wijzend op Tessel dus... Er komen ook veel mensen uit de buurt op bezoek om de pups te bekijken. Dat is allemaal heel goed voor de socialisatie. De pups raken aan heel veel geuren en geluiden gewend, aan kinderen, volwassenen en oudere volwassenen. Dat is een brede basis waar ze straks, in hun nieuwe thuizen, op kunnen bouwen.

Tessel 'waakt' over de pups...

"Best leuk hoor, die pups, maar ze moeten niet allemaal tegelijk over me heen lopen wanneer ik lig uit te puffen van mijn bal-spel met Rowan", zie je Tessel denken. "Ik ben toch geen klimpaal?!" Reza is heel wat toegeeflijker dan Tessel naar de pups toe... Eentje tegelijk is prima, maar anders kan hij het niet meer overzien. Het is ook heel goed dat de pups leren dat wat bij de ene mag, niet altijd door de ander getollereerd wordt. Dus weglopen of een waarschuwings-grom zijn heel leerzaam voor de kids.

Boefjes, dat zijn het!

Het zijn nu echte hondjes...

De maffia heeft net vergaderd...

Zo, nu weer tijd voor een schoonheidsslaapje...

Ze genieten nog met volle teugen van elkaar; geur, warmte, vertrouwdheid.

Het gaat goed met de negen zwarten van Rees en Tessel. Morgen zijn ze al weer 7 weken, het einde van de nesttijd komt in zicht. Thuis is het aftellen begonnen voordat de pup eindelijk, eindelijk, eindelijk mee naar huis mag! En in Oosterwolde wordt genoten van elk moment!

Nieuwsgierig zijn ze ook: terwijl ik fotografeer, kruipt er eentje mijn broekspijp in!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ooooh, wat prachtige puppies en wat zijn ze gegroeid!! Als ik zo'n mooi stel zie, kijk ik nog meer uit naar kleine Janetjes en Sugartjes!
Liefs,
Marjan (van Clair)

Anoniem zei

Wat een schatjes!! Ik vind wel dat ze veel van Tessel weg hebben. In ieder geval lijken ze op Teuntje als pup; heel grappig om te zien hoe sterk die Ollie-Shona genen zijn!

Ollie heeft trouwens gisteren de eerste aanvaring met een andere reu gehad in het park. De andere hond greep Ollie tot twee keer toe, en Ol deed niets terug, de schat.. Eerst draaide hij tot twee keer toe zijn kop van die andere hond af en liep weg alsof hij zeggen wilde: ik vecht niet! Mar meneer de reu vond het toch nodig Ollie gewoon aan te vallen. Zomaar...uit het niets...

De bazin zei: "laat ze maar, ze moeten het uitvechten",maar ik ben veel te voorzichtig met Ollie, dus heb die hond er twee keer afgetrokken. Gelukkig waren er geen verwondingen.

Ol is echt de goedheid zelf, en krijgt zelfs respect van de twee Hovowards-heren die bij ons in het park lopen, geen centje pijn. Iedereen kent Ollie hier al en iedereen is verbaasd hoe goed hij zich aanpast en in onze roedel functioneerd. Ik was dan ook echt boos dat de bazin van deze reu niets tegen het gedrag van haar hond deed. En ze zei zelfs "Domme hond, je moet wat terugdoen!" tegen MIJN Ollie!! Maargoed, ik zal weer niet op zijn honds denken, maar wie aan Ollie komt, komt aan mij!!