12 augustus 2008

Reza is bevallen!

moeder vanaf de eerste minuut!

In de vroege ochtend van zaterdag 9 augustus is Reza (Dazzling Dimonds Lucky Reza) bevallen van 9 prachtige kerngezonde pups! Zij en Tessel hebben samen zeven zonen en twee dochters, allemaal zwart. Allemaal flinke gewichten en levendig en tevreden!

twee broertjes

Reza was maar vast zonder ons begonnen. Omdat we de bevalling wel verwachtten, logeerde ik bij de familie Wijma. Gedurende de nacht checkten we bij Reza, die voor-weeën had. Toen ik om 5 uur beneden kwam, hoorde ik direct de heerlijke geluidjes van een pasgeboren pup... Rees had haar eerste zoon al helemaal schoongelikt, de navelstreng doorgebeten en ze stimuleerde de darmpjes. De tweede pup, een dochter, was net geworpen en zat nog in de vruchtzak. Reza was meteen al een fantastische moeder. Rustig, liefdevol, toegewijd, en daadkrachtig. Haar hoefde ik niets te vertellen, instinctief deed ze alles 'vanzelf' al.

het hele stel!

Marjan, Gerard, Esmee en Rowan, de baasjes van Reza, kwamen ook meteen uit hun bedden op een holletje naar beneden. Om half 6 werd de derde pup geboren. De bevalling verliep vlekkeloos (figuurlijk gezien dan!) en de pups volgden elkaar in een snel tempo op. Om half 11 werd de laatste geboren.

de kleintjes hebben meteen een goede zuigreflex

Reza was inmiddels behoorlijk moe. Haar pups zijn groot en stevig met een flink gewicht. Dat de bevalling zo voorspoedig ging, neemt natuurlijk niet weg dat het werpen van 9 stevige pups erg intensief is, zowel fysiek als mentaal.

zóó klein, zóó zoet!

Om Reza heen krioelen steeds meer zwarte babies, op zoek naar de borst. Daar aangekomen beginnen ze dan fanatiek te zuigen en met hun voorpootjes de melkklieren van hun moeder te masseren/stimuleren. Met hun kleine achterpootjes zetten ze zich schrap op de deken. Alsof ze nooit anders gedaan hebben...

lieve, vermoeide Reza rust even uit halverwege de bevalling

Terwijl de eerst geboren pups al mooi opgedroogd zijn, worden de pas geboren pups grondig afgelikt. Hun lijfjes glimmen nog van het vruchtwater en hun moeders' tong.

halverwege de bevalling en helemaal moeder!

In haar tuin heeft Rees meerdere kuilen gegraven de afgelopen dagen. Ook dat is helemaal zoals het hoort: het graven gaat vooraf aan de bevalling, er moet een hol gemaakt worden voor de pups die zich aankondigen. Alleen leeft Reza niet in de wilde natuur en hebben haar baasjes al lang een gezellige kraamkamer voor haar ingericht!...

klein en dapper

Reza is een goede poetsvrouw!

"Zo, alles is achter de rug, ik rust ff uit onder mijn struik..."

Als de bevalling dan helemaal voorbij is, trekt Rees zich even terug in een van de door haar gegraven gaten in de tuin... Pfff, wat een klus en wat een hitte in die puppy kamer, even afkoelen hoor! Maar veel tijd voor zichzelf neemt ze niet, ze wil ook meteen weer naar haar pups.

lief en mooi...

De rest van de dag rusten moeder en pups tevreden uit van het Grote Avontuur dat ze samen hebben beleefd. En wij ook, trouwens! Reza is rustig en innig gelukkig met haar 9 kleintjes. Ze houdt ze allemaal dichtbij zich.

wat een stel!

deze pup ligt nog helemaal opgekruld, zoals in de vruchtzak

Mijn liefste pups, allemaal!

Slingers voor Reza en haar pups!

Rowan en Esmee gingen slingers kopen en de vlag moet ook absoluut uit, vinden ze. En terecht, want dit is een geweldige dag!
We voeren Reza flink bij, want zonder de 9 pups in haar buik is ze behoorlijk dun opeens...

De vlag is uit, want het is FEEST in huize Wijma!

En ik ga 's avonds naar huis met een reuze kauw-bot, (kadootje van de familie) voor Tessel, die vandaag niets vermoedend vader is geworden van twee dochters en zeven (!!!) zonen!

Interesse in een pup uit dit nest? Mail ons dan even, wij nemen dan contact op

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Nou zekers, wat een prachtig stel! 9 Zwarte pupsels, ga er maar aan staan! Fijn dat alles goed is verlopen, met moeder en pups en mensenmoeders-vaders-zussen-broers!

Net als zijn vader Ol heeft Tes blijkbaar genen voor grote nesten!

xxx Eef

Anoniem zei

Van harte gefeliciteerd baasjes van Reza en nu genieten van de 9 mooie geweldige pups. Natuurlijk ook voor Tessel die voor de eerste keer vader is geworden van zo'n nest. Pip jij ook natuurlijk en nu lekker genieten op afstand.


Groetjes van ons allen.
Rakker en Bisous
Tineke

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

van harte gefeliciteerd hoor met deze 9 mooie pups.
fijn dat alles goed is gegaan.

Groetjes uit Leeuwarden en een dikke knuffel van Douwe(21 weken oud en 18,7 kg schoon aan de haak)

Anoniem zei

Wat een machtig mooie pups! Prachtig om te lezen hoe goed en natuurlijk Reza met de bevalling en moederschap omgaat. Zat bij het zien van de vlag en de "hoera jongen/meisje"-slingers te bedenken wat voorbijgangers wel niet denken als je er een bordje bij hangt: 7 zonen en 2 dochters!!
Reza en familie: van harte gefeliciteerd met de kleintjes!!
Liefs,
Marjan&Clair